論文 - 折笠 貴寛
-
後加熱処理が減圧マイクロ波濃縮トマトピューレの食味および成分に与える影響
佐々木琴瑞, 折笠貴寛, 加藤一幾, 松嶋卯月, 小出章二
日本食品科学工学会誌 68 ( 3 ) 115 - 123 2021年03月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Development of a prediction model for the pericarp CIE a* value of mature green tomato at different storage temperatures as a function of cumulative ethylene production
Drupadi Ciptaningtyas, Wakana Kagoshima, Rei Iida, Hitomi Umehara, Masafumi Johkan, Nobutaka Nakamura, Takahiro Orikasa, Manasikan Thammawong, Takeo Shiina
Journal of Food Engineering 278 109945 2020年08月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
前加熱処理がトマトパウダのグアニル酸,グルタミン酸および食味に及ぼす影響
折笠貴寛, 中村千波, 小出章二, 松嶋卯月, 岡田益己
農業食料工学会誌 82 ( 4 ) 415 - 417 2020年07月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Quality evaluation of shiitake mushrooms dried by vacuum microwave treatment
Daisuke Kurata, Takahiro Orikasa, Misaki Komuro, Kuniaki Sasaki, Shoji Koide
Food Science and Technology Research 26 ( 3 ) 339 - 350 2020年05月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Assessing the supercooling of fresh-cut onions at -5°C using electrical impedance analysis
Shoji Koide, Ami Yoneyama, Takahiro Orikasa, Matsuo Uemura
Food Quality and Safety 4 ( 2 ) 55 - 58 2020年05月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
青果物輸送における緩衝包装が環境負荷削減に及ぼす影響 ―輸送振動による損傷を考慮したイチゴのLCA―
佐々木勇麻,折笠貴寛,中村宜貴,林 清忠,八坂慶仁,牧野直樹,正畠宏一,小出章二,椎名武夫
農業食料工学会誌 82 ( 1 ) 65 - 76 2020年01月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Electric and mechanical detection of changes in heated apple flesh
Takashi Watanabe, Yasumasa Ando, Nobutaka Nakamura, Takahiro Orikasa, Takeo Shiina, Masayasu Nagata
Journal of Food Engineering 261 26 - 31 2019年11月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
過冷却保存されたカットホウレンソウの電気的,生理学的評価
小出章二,大須賀玲,折笠貴寛,上村松生
日本食品科学工学会誌 66 ( 9 ) 335 - 340 2019年09月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
An electrical discrimination method for rot in fresh cut apples using Cole–Cole plots
Takashi Watanabe, Nobutaka Nakamura, Nobuyoshi Ota, Satoru Tomita, Yasumasa Ando, Takahiro Orikasa, Takeo Shiina, Masyasu Nagata
Journal of Food Measurement and Characterization 13 ( 3 ) 2130 - 2135 2019年09月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
LCA手法に基づく乾燥キャベツ製造工程における環境影響評価 ―ブランチング処理に伴う環境負荷低減の可能性―
佐々木勇麻,折笠貴寛,渡邊高志,椎名武夫,築城幹典,小出章二
日本LCA学会誌 15 ( 2 ) 174 - 187 2019年04月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Effects of prefreezing on the drying characteristics, structural formation and mechanical properties of microwave-vacuum dried apple
Yasumasa Ando, Shoji Hagiwara, Hiroshi Nabetani, Itaru Sotome, Tomoya Okunishi, Hiroshi Okadome, Takahiro Orikasa, Akio Tagawa
Journal of Food Engineering 244 170 - 177 2019年03月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Improvements of drying rate and structural quality of microwave-vacuum dried carrot by freeze-thaw pretreatment
Yasumasa Ando, Shoji Hagiwara, Hiroshi Nabetani, Itaru Sotome, Tomoya Okunishi, Hiroshi Okadome, Takahiro Orikasa, Akio Tagawa
LWT - Food Science and Technology 100 294 - 299 2019年02月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Applicability of vacuum-microwave drying for tomato fruit based on evaluations of energy cost, color, functional components, and sensory qualities
Takahiro Orikasa, Shoji Koide, Hana Sugawara, Manami Yoshida, Kazuhisa Kato, Uzuki Matsushima, Masumi Okada, Takashi Watanabe, Yasumasa Ando, Takeo Shiina, Akio Tagawa
Journal of Food Processing and Preservation 42 ( 6 ) e13625 2018年06月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Impact of blanching pretreatment on the drying rate and energy consumption during far-infrared drying of paprika (capsicum annum L.)
Takahiro Orikasa, Naoki Ono, Takashi Watanabe, Yasumasa Ando, Takeo Shiina, Shoji Koide
Food Quality and Safety 2 ( 2 ) 97 - 103 2018年05月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Electrical impedance estimation for apple fruit tissues during storage using Cole–Cole plots
Takashi Watanabe, Yasumasa Ando, Takahiro Orikasa, Satoshi Kasai, Takeo Shiina
Journal of Food Engineering 221 29 - 34 2018年03月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
遠赤外線乾燥条件の違いがキャベツの品質変化および消費電力量に及ぼす影響
折笠貴寛,北舘奏子,渡邊高志,小出章二
農業食料工学会誌 80 ( 1 ) 66 - 74 2018年01月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
マイクロ波を用いた新しいトマトピューレ濃縮法の検討
折笠貴寛,遠藤隆平,加藤一幾,藤尾拓也,吉田 泰,川村浩美,小出章二
日本食品科学工学会誌 64 ( 9 ) 471 - 475 2017年09月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
ニンジンの最適ブランチング処理法の検討に向けた品質および物理的特性の測定
折笠貴寛,小出章二,澤田みのり,三鹿暉峻,佐々木邦明,渡邊高志,安藤泰雅,中村宣貴,村松良樹,椎名武夫,田川彰男
農業食料工学会誌 79 ( 2 ) 122 - 130 2017年03月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Effect of short time heating on the mechanical fracture and electrical impedance properties of spinach (Spinacia oleracea L.)
Takashi Watanabe, Yasumasa Ando, Takahiro Orikasa, Takeo Shiina, Kaoru Kohyama
Journal of Food Engineering 194 9 - 14 2017年02月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Removal of ethylene and by-products using packed bed dielectric barrier discharge with Ag nanoparticle-loaded zeolite
Junki Nishimura, Tomoya Kawamura, Katsuyuki Takahashi, Yoshiyuki Teramoto, Koichi Takaki, Shoji Koide, Masaya Suga, Takahiro Orikasa, Toshitaka Uchino
Electronics and Communications in Japan 100 ( 2 ) 3 - 11 2017年02月 [査読有り]
学術誌 共著・分担