論文 - 折笠 貴寛
-
Supercooled storage suppresses the microbial population and color changes in fresh-cut cabbage
Rei Osuga, Shoji Koide, Ryunosuke Sugisawa, Miwa Yamada, Takahiro Orikasa, Matsuo Uemura
Food and Bioprocess Technology 18 2425 - 2435 2025年03月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Quantitative evaluation of the reduction in the environmental burden during the life cycle of soy sauce
Ayuka Hoshino, Takahiro Orikasa, Shoji Koide
Food Science and Technology Research 31 ( 2 ) 111 - 121 2025年03月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
A novel simplified model to evaluate environmental impact based on life cycle assessment methodology-Case study of spinach considering food waste reduction through modified atmosphere packaging-
Yuma Sasaki, Takahiro Orikasa, Ryu Takaoka, Nobutaka Nakamura, Kiyotada Hayashi, Yoshihito Yasaka, Naoki Makino, Koichi Shobatake, Shoji Koide, Takeo Shiina
Future Foods 10 100456 2024年12月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Structural differences between hot air-dried and freeze-dried two-spotted cricket (Gryllus bimaculatus), house cricket (Acheta domesticus), and silkworm (Bombyx mori) larvae and their effect on powder properties after grinding
Yasumasa Ando, Takashi Watanabe, Takahiro Orikasa, Satoru Tomita
Food and Bioprocess Technology 17 ( 7 ) 1958 - 1969 2024年07月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Changes in microbial population and physicochemical properties of fresh-cut cucumbers subjected to near-freezing temperature at -2°C
Ryunosuke Sugisawa, Takahiro Orikasa, Shoji Koide
Food Science and Technology Research 30 ( 3 ) 323 - 330 2024年05月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
コンジョイント分析による嗜好特性を考慮したニンジンジュースの品質評価モデル
折笠貴寛,山部裕貴,小出章二
日本食品科学工学会誌 71 ( 5 ) 159 - 166 2024年05月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
岩手県産「ひとめぼれ」における集団粒アルファ化米の復元方法の検討
小舘琢磨,高橋修斗,藤岡智明,折笠貴寛,小出章二
日本食品保蔵科学会誌 50 ( 3 ) 125 - 130 2024年05月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
キャベツの遠赤外線乾燥における乾燥トレイ材質の違いが乾燥時間および乾燥過程におけるCO2排出量に及ぼす影響
倉田大丞,折笠貴寛,相馬海斗,渡邊高志,小出章二
農業食料工学会誌 86 ( 2 ) 97 - 107 2024年03月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Structural analysis of vacuum microwave dried shiitake mushrooms based on X-ray CT images and physical properties
Daisuke Kurata, Takahiro Orikasa, Yuki Orikasa, Shoji Koide
Food Science and Technology Research 30 ( 1 ) 25 - 36 2024年01月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Life cycle assessment of apple exported from Japan to Taiwan and potential environmental impact abatement
Takahiro Orikasa, Yanne Goossens, Annemie Geeraerd
Engineering in Agriculture, Environment and Food 16 ( 1 ) 1 - 14 2023年10月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Ideal packaging for ripened peaches determined through modeling the relationship between food loss reduction and life cycle environmental impacts
Yuma Sasaki, Takahiro Orikasa, Rina Shinozaki, Nobutaka Nakamura, Kiyotada Hayashi, Yoshihito Yasaka, Naoki Makino, Koichi Shobatake, Shoji Koide, Takeo Shiina
Packaging Technology and Science 36 ( 4 ) 253 - 263 2023年04月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Determination of the most environmentally friendly packaging for peach during transportation by modeling the relationship between food loss reduction and environmental impact
Yuma Sasaki, Takahiro Orikasa, Nobutaka Nakamura, Kiyotada Hayashi, Yoshihito Yasaka, Naoki Makino, Koichi Shobatake, Shoji Koide, Takeo Shiina
Journal of Food Engineering ( Elsevier ) 331 111120 2022年10月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Assessment of cumulative freezing frequency of supercooled fresh-cut onion: Effects of sample size, supercooling temperature, and supercooled storage time
Shoji Koide, Taiga Ito, Rei Osuga, Takahiro Orikasa
Journal of Agriculture and Food Research 10 100440 2022年10月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Modeling the metachronous ripening pattern of mature green tomato as affected by cultivar and storage temperature
Drupadi Ciptaningtyas, Nisareefah Benyakart, Hitomi Umehara, Masafumi Johkan, Nobutaka Nakamura, Masayasu Nagata, Takahiro Orikasa, Manasikan Thammawong, Takeo Shiina
Scientific Reports 12 ( 1 ) 8241 2022年05月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Optimal packaging for strawberry transportation: Evaluation and modeling of the relationship between food loss reduction and environmental impact
Yuma Sasaki, Takahiro Orikasa, Nobutaka Nakamura, Kiyotada Hayashi, Yoshihito Yasaka, Naoki Makino, Koichi Shobatake, Shoji Koide, Takeo Shiina
Journal of Food Engineering 314 110767 2022年02月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
常圧凍結乾燥におけるカットダイコンの含水率変化および乾燥・復水後の品質に関する基礎的研究
小出章二,西沢佳恵,齋藤菜月,大須賀 玲,折笠貴寛,上村松生
日本食品科学工学会誌 68 ( 12 ) 464 - 470 2021年12月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
過冷却保存がカット西洋ナシの品質保持にもたらす効果
大須賀 玲,小出章二,安倍侑野,折笠貴寛,上村松生
日本食品科学工学会誌 68 ( 12 ) 455 - 463 2021年12月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Quality and microbial evaluation of fresh-cut apples during 10 days of supercooled storage
Rei Osuga, Shoji Koide, Misaki Sakurai, Takahiro Orikasa, Matsuo Uemura
Food Control ( Elsevier ) 126 108014 2021年08月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Life cycle assessment of peach transportation considering trade-off between food loss and environmental impact
Yuma Sasaki, Takahiro Orikasa, Nobutaka Nakamura, Kiyotada Hayashi, Yoshihito Yasaka, Naoki Makino, Koichi Shobatake, Shoji Koide, Takeo Shiina
The International Journal of Life Cycle Assessment 26 822 - 837 2021年04月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
後加熱処理が減圧マイクロ波濃縮トマトピューレの食味および成分に与える影響
佐々木琴瑞, 折笠貴寛, 加藤一幾, 松嶋卯月, 小出章二
日本食品科学工学会誌 68 ( 3 ) 115 - 123 2021年03月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Impact of pre-treatment with pulsed electric field on drying rate and changes in spinach quality during hot air drying
Koya Yamakage, Takahiro Yamada, Katsuyuki Takahashi, Koichi Takaki, Misaki Komuro, Kuniaki Sasaki, Hitoshi Aoki, Junichi Kamagata, Shoji Koide, Takahiro Orikasa
Innovative Food Science and Emerging Technologies 68 102615 2021年03月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Development of a prediction model for the pericarp CIE a* value of mature green tomato at different storage temperatures as a function of cumulative ethylene production
Drupadi Ciptaningtyas, Wakana Kagoshima, Rei Iida, Hitomi Umehara, Masafumi Johkan, Nobutaka Nakamura, Takahiro Orikasa, Manasikan Thammawong, Takeo Shiina
Journal of Food Engineering 278 109945 2020年08月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
前加熱処理がトマトパウダのグアニル酸,グルタミン酸および食味に及ぼす影響
折笠貴寛, 中村千波, 小出章二, 松嶋卯月, 岡田益己
農業食料工学会誌 82 ( 4 ) 415 - 417 2020年07月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Quality evaluation of shiitake mushrooms dried by vacuum microwave treatment
Daisuke Kurata, Takahiro Orikasa, Misaki Komuro, Kuniaki Sasaki, Shoji Koide
Food Science and Technology Research 26 ( 3 ) 339 - 350 2020年05月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Assessing the supercooling of fresh-cut onions at -5°C using electrical impedance analysis
Shoji Koide, Ami Yoneyama, Takahiro Orikasa, Matsuo Uemura
Food Quality and Safety 4 ( 2 ) 55 - 58 2020年05月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
青果物輸送における緩衝包装が環境負荷削減に及ぼす影響 ―輸送振動による損傷を考慮したイチゴのLCA―
佐々木勇麻,折笠貴寛,中村宜貴,林 清忠,八坂慶仁,牧野直樹,正畠宏一,小出章二,椎名武夫
農業食料工学会誌 82 ( 1 ) 65 - 76 2020年01月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Electric and mechanical detection of changes in heated apple flesh
Takashi Watanabe, Yasumasa Ando, Nobutaka Nakamura, Takahiro Orikasa, Takeo Shiina, Masayasu Nagata
Journal of Food Engineering 261 26 - 31 2019年11月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
過冷却保存されたカットホウレンソウの電気的,生理学的評価
小出章二,大須賀玲,折笠貴寛,上村松生
日本食品科学工学会誌 66 ( 9 ) 335 - 340 2019年09月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
An electrical discrimination method for rot in fresh cut apples using Cole–Cole plots
Takashi Watanabe, Nobutaka Nakamura, Nobuyoshi Ota, Satoru Tomita, Yasumasa Ando, Takahiro Orikasa, Takeo Shiina, Masyasu Nagata
Journal of Food Measurement and Characterization 13 ( 3 ) 2130 - 2135 2019年09月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
LCA手法に基づく乾燥キャベツ製造工程における環境影響評価 ―ブランチング処理に伴う環境負荷低減の可能性―
佐々木勇麻,折笠貴寛,渡邊高志,椎名武夫,築城幹典,小出章二
日本LCA学会誌 15 ( 2 ) 174 - 187 2019年04月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Effects of prefreezing on the drying characteristics, structural formation and mechanical properties of microwave-vacuum dried apple
Yasumasa Ando, Shoji Hagiwara, Hiroshi Nabetani, Itaru Sotome, Tomoya Okunishi, Hiroshi Okadome, Takahiro Orikasa, Akio Tagawa
Journal of Food Engineering 244 170 - 177 2019年03月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Improvements of drying rate and structural quality of microwave-vacuum dried carrot by freeze-thaw pretreatment
Yasumasa Ando, Shoji Hagiwara, Hiroshi Nabetani, Itaru Sotome, Tomoya Okunishi, Hiroshi Okadome, Takahiro Orikasa, Akio Tagawa
LWT - Food Science and Technology 100 294 - 299 2019年02月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Applicability of vacuum-microwave drying for tomato fruit based on evaluations of energy cost, color, functional components, and sensory qualities
Takahiro Orikasa, Shoji Koide, Hana Sugawara, Manami Yoshida, Kazuhisa Kato, Uzuki Matsushima, Masumi Okada, Takashi Watanabe, Yasumasa Ando, Takeo Shiina, Akio Tagawa
Journal of Food Processing and Preservation 42 ( 6 ) e13625 2018年06月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Impact of blanching pretreatment on the drying rate and energy consumption during far-infrared drying of paprika (capsicum annum L.)
Takahiro Orikasa, Naoki Ono, Takashi Watanabe, Yasumasa Ando, Takeo Shiina, Shoji Koide
Food Quality and Safety 2 ( 2 ) 97 - 103 2018年05月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Electrical impedance estimation for apple fruit tissues during storage using Cole–Cole plots
Takashi Watanabe, Yasumasa Ando, Takahiro Orikasa, Satoshi Kasai, Takeo Shiina
Journal of Food Engineering 221 29 - 34 2018年03月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
遠赤外線乾燥条件の違いがキャベツの品質変化および消費電力量に及ぼす影響
折笠貴寛,北舘奏子,渡邊高志,小出章二
農業食料工学会誌 80 ( 1 ) 66 - 74 2018年01月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
マイクロ波を用いた新しいトマトピューレ濃縮法の検討
折笠貴寛,遠藤隆平,加藤一幾,藤尾拓也,吉田 泰,川村浩美,小出章二
日本食品科学工学会誌 64 ( 9 ) 471 - 475 2017年09月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
ニンジンの最適ブランチング処理法の検討に向けた品質および物理的特性の測定
折笠貴寛,小出章二,澤田みのり,三鹿暉峻,佐々木邦明,渡邊高志,安藤泰雅,中村宣貴,村松良樹,椎名武夫,田川彰男
農業食料工学会誌 79 ( 2 ) 122 - 130 2017年03月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Effect of short time heating on the mechanical fracture and electrical impedance properties of spinach (Spinacia oleracea L.)
Takashi Watanabe, Yasumasa Ando, Takahiro Orikasa, Takeo Shiina, Kaoru Kohyama
Journal of Food Engineering 194 9 - 14 2017年02月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Removal of ethylene and by-products using packed bed dielectric barrier discharge with Ag nanoparticle-loaded zeolite
Junki Nishimura, Tomoya Kawamura, Katsuyuki Takahashi, Yoshiyuki Teramoto, Koichi Takaki, Shoji Koide, Masaya Suga, Takahiro Orikasa, Toshitaka Uchino
Electronics and Communications in Japan 100 ( 2 ) 3 - 11 2017年02月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
乾燥米飯の乾燥・保存・吸水における含水率予測
小出章二,折笠貴寛,小出冬菜,村松良樹,田川彰男
日本食品保蔵科学会誌 42 ( 2 ) 59 - 64 2016年03月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Removal of ethylene and by-products using dielectric barrier discharge with Ag nanoparticle-loaded zeolite for keeping freshness of fruits and vegetables
Junki Nishimura, Katsuyuki Takahashi, Koichi Takaki, Shoji Koide, Masaya Suga, Takahiro Orikasa, Yoshiyuki Teramoto, Toshitaka Uchino
Transactions of the Materials Research Society of Japan 41 ( 1 ) 41 - 45 2016年01月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
The influence of inhibit avoid water defect responses by heat pretreatment on hot air drying rate of spinach
Takashi Watanabe, Takahiro Orikasa, Hiroshi Shono, Shoji Koide, Yasumasa Ando, Takeo Shiina, Akio Tagawa
Journal of Food Engineering 168 113 - 118 2016年01月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Simultaneous estimation and modeling of thermophysical properties of big-eyed tuna and pacific cod
Yoshiki Muramatsu, Eiichiro Sakaguchi, Shotaro Kawakami, Takahiro Orikasa, Shoji Koide, Teppei Imaizumi, Akio Tagawa
International Journal of Food Properties 18 2213 - 2222 2015年10月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
コンジョイント分析を用いた乾燥パプリカの最適ブランチング処理条件の検討
渡邊高志,折笠貴寛,小出章二,佐藤和憲,中村宣貴,椎名武夫,田川彰男
日本食品科学工学会誌 62 ( 8 ) 394 - 401 2015年08月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Evaluation of the life cycle of bioethanol produced from soft carbohydrate-rich and common rice straw in Japan with land-use change
Takahiro Orikiasa, Poritosh Roy, Ken Tokuyasu, Jeung-yil Park, Masakazu Ike, Motohiko Kondo, Yumiko Arai-Sanoh, Nobutaka Nakamura, Shoji Koide, Takeo Shiina
Engineering in Agriculture, Environment and Food 8 161 - 168 2015年07月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Effect of bioethanol conversion efficiency and ratio of rice paddy area to flatland on energy consumption and CO2 emission of rice straw transport process in Japan
Takahiro Orikiasa, Poritosh Roy, Ken Tokuyasu, Nobutaka Nakamura, Shoji Koide, Takeo Shiina
Biosystems Engineering 133 95 - 101 2015年05月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Effects of solution spraying during hot air drying on drying rate, surface hardening and browning of fresh-cut Japanese pear
Teppei Imaizumi, Takahiro Orikasa, Sonoko Morifusa, Lam Van Man, Yoshiki Muramatsu, Shoji Koide, Toshitaka Uchino, Fumihiko Tanaka, Daisuke Hamanaka, Akio Tagawa
Engineering in Agriculture, Environment and Food 8 1 - 6 2015年01月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
保蔵温度の異なる緑熟トマトの追熟における果皮色,積算エチレン生成量および果実品質の変化
菅 理哉,小出章二,折笠貴寛,中村宣貴,椎名武夫
日本食品保蔵科学会誌 40 ( 6 ) 279 - 283 2014年11月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Modeling of the respiration rate and gene expression patterns of cabbage in response to mechanical impact stress using a modified weibull distribution
Manasikan Thammawong, Takahiro Orikasa, Hitomi Umehara, Ilmi Ganga Namali Hewajulige, Tomoko Kaneta, Nobutaka Nakamura, Yasuhiro Ito, Kohei Nakano, Takeo Shiina
Postharvest Biology and Technology 96 118 - 127 2014年10月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Effect of different drying methods on physical and chemical attributes of blanched green bell pepper
Lam Van Man, Takahiro Orikasa, Shoji Koide, Yoshiki Muramatsu, Akio Tagawa
Food Science and Technology Research 20 ( 4 ) 775 - 783 2014年09月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
ブランチング処理がカットキャベツの遠赤外線乾燥過程における水分蒸散速度および品質変化に及ぼす影響
渡邊高志,折笠貴寛,佐々木邦明,小出章二,椎名武夫,田川彰男
農業食料工学会誌 76 ( 5 ) 387 - 394 2014年09月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
新規バルクコンテナを利用したダイコン流通プロセスにおけるCO2排出量削減の可能性
折笠貴寛,中村宣貴,ロイポリトシュ,タンマウォンマナスィカン,兼田朋子,吉田誠,曽我綾香,大野誠治,新實誉也,横山幸一,西尾恵,小出章二,椎名武夫
日本包装学会誌 23 ( 4 ) 293 - 304 2014年08月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
ブロッコリの諸成分変化に及ぼすブランチングとマイクロ波加熱の影響
町田元気,折笠貴寛,今泉鉄平,田川彰男
日本食品科学工学会誌 61 ( 7 ) 278 - 285 2014年07月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
イモ類およびダイコンの熱物性および電気的特性に及ぼす熱湯浸漬処理の影響
今泉鉄平,村松良樹,折笠貴寛,濱中大介,田中史彦,内野敏剛,田川彰男
日本食品科学工学会誌 61 ( 6 ) 244 - 250 2014年06月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
キウイフルーツの熱風乾燥における短時間熱湯浸漬前処理の適用
吉田裕史,折笠貴寛,小出章二,村松良樹,田川彰男
日本食品科学工学会誌 61 ( 4 ) 151 - 159 2014年04月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Impacts of hot air and vacuum drying on the quality attributes of kiwifruit slices
Takahiro Orikiasa, Shoji Koide, Shintaro Okamoto, Teppei Imaizumi, Yoshiki Muramatsu, Jun-ichi Takeda, Takeo Shiina, Akio Tagawa
Journal of Food Engineering 125 51 - 58 2014年03月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
積算温度を指標としたコマツナの遠赤外線乾燥における品質変化の評価
岡本慎太郎,折笠貴寛,畑中咲子,菰田俊一,齊藤順一郎,富樫千之,村松良樹,小出章二,椎名武夫,田川彰男
日本食品保蔵科学会誌 39 ( 6 ) 311 - 318 2013年11月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
サトイモおよびナガイモへのマイクロ波ブランチングの適用
今泉鉄平,折笠貴寛,村松良樹,田川彰男
日本食品科学工学会誌 60 ( 1 ) 11 - 18 2013年01月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Vacuum drying characteristics of kiwifruit and analysis of drying shrinkage
Takahiro Orikasa, Long Wu, Poritosh Roy, Yoshiki Muramatsu, Toshikazu Yano, Takeo Shiina, Akio Tagawa
Journal of the Society of Agricultural Structures, Japan 43 ( 4 ) 145 - 151 2012年12月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
カットリンゴの熱風乾燥における溶液散布処理が表面硬化および褐変に及ぼす影響
森房素乃子,折笠貴寛,村松良樹,田川彰男
日本食品科学工学会誌 59 ( 11 ) 583 - 590 2012年11月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Impact of microwave drying on the quality attributes of okra fruit
Lam Van Man, Takahiro Orikasa, Yoshiki Muramatsu, Akio Tagawa
Journal of Food Processing & Technology 3 ( 10 ) 2012年09月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
コマツナの乾燥への遠赤外線の利用
岡本慎太郎,折笠貴寛,桑嶋学人,菰田俊一,齊藤順一郎,矢野歳和,村松良樹,小出章二,椎名武夫,田川彰男
日本食品科学工学会誌 59 ( 9 ) 465 - 472 2012年09月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
マイクロ波乾燥によって得られた乾燥野菜の空隙率が吸水性に及ぼす影響
玉木由佳莉,折笠貴寛,村松良樹,田川彰男
日本食品科学工学会誌 59 ( 8 ) 401 - 408 2012年08月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Hot air drying and vacuum drying characteristics of scarlet runner beans
Yoshiki Muramatsu, Eiichiro Sakaguchi, Takahiro Orikasa, Akio Tagawa
International Journal of Food Engineering 8 ( 3 ) Article 27 2012年07月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Sweet potato having a low temperature-gelatinizing starch as a promising feedstock for bioethanol production
Sathaporn Srichuwong, Takahiro Orikasa, Junko Matsuki, Takeo Shiina, Tooru Kobayashi, Ken Tokuyasu
Biomass and Bioenergy 39 120 - 127 2012年04月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Evaluation of the life cycle of bioethanol produced from rice straws
Poritosh Roy, Takahiro Orikasa, Ken Tokuyasu, Nobutaka Nakamura, Takeo Shiina
Bioresource Technology 110 239 - 244 2012年04月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
A techno-economic and environmental evaluation of the life cycle of bioethanol produced from rice straw by RT-CaCCO process
Poritosh Roy, Ken Tokuyasu, Takahiro Orikasa, Nobutaka Nakamura, Takeo Shiina
Biomass and Bioenergy 37 188 - 195 2012年02月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
水産物の熱物性値の測定と推算モデルの選定
村松良樹,坂口栄一郎,折笠貴寛,永島俊夫,田川彰男
日本食品保蔵科学会誌 38 ( 1 ) 11 - 18 2012年01月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Life cycle of meats: An opportunity to abate the greenhouse gas emission from meat industry in Japan
Poritosh Roy, Takahiro Orikasa, Thammawong Manasikan, Nobutaka Nakamura, Qingyi Xu, Takeo Shiina
Journal of Environmental Management 93 218 - 224 2012年01月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
ジャガイモのブランチングにおけるカリウム溶出およびマイクロ波の適用
安藤泰雅,折笠貴寛,椎名武夫,五月女格,五十部誠一郎,村松良樹,田川彰男
日本食品科学工学会誌 58 ( 7 ) 284 - 290 2011年07月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Simultaneous estimation of the thermophysical properties of selected liquid dairy products by a transient heat flow probe method
Yoshiki Muramatsu, Eiichiro Sakaguchi, Takahiro Orikasa, Akio Tagawa
International Journal of Food Properties 14 557 - 569 2011年05月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
調理用トマトの乾燥およびブランチングへのマイクロ波の適用
安藤泰雅,折笠貴寛,椎名武夫,五月女格,五十部誠一郎,村松良樹,田川彰男
日本食品科学工学会誌 57 ( 5 ) 191 - 197 2010年05月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Hot air drying characteristics of sweet potato using moisture sorption isotherm analysis and its quality changes during drying
Takahiro Orikasa, Long Wu, Yasumasa Ando, Yoshiki Muramatsu, Poritosh Roy, Toshikazu Yano, Takeo Shiina, Akio Tagawa
International Journal of Food Engineering 6 ( 2 ) Article 12 2010年03月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Simultaneous estimation of the thermophysical properties of three kinds of fruit juices based on the measured result by a transient heat flow probe method
Yoshiki Muramatsu, Eiichiro Sakaguchi, Takahiro Orikasa, Akio Tagawa
Journal of Food Engineering 96 607 - 613 2010年02月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
稲わら由来のバイオエタノール生産におけるエタノール変換効率の違いがコスト,CO2排出およびエネルギ収支に及ぼす影響
折笠貴寛,徳安健,井上貴至,小島浩司,ロイポリトシュ,中村宣貴,椎名武夫
農業機械学会誌 71 ( 5 ) 45 - 53 2009年09月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Applicability of vacuum-dehydrofreezing technique for the long-term preservation of fresh-cut eggplant: Effects of process conditions on the quality attributes of the samples
Long Wu, Takahiro Orikasa, Ken Tokuyasu, Takeo Shiina, Akio Tagawa
Journal of Food Engineering 91 560 - 565 2009年04月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Life cycle inventory (LCI) of different forms of rice consumed in households in Japan
Poritosh Roy, Tsutomu Ijiri, Daisuke Nei, Takahiro Orikasa, Hiroshi Okadome, Nobutaka Nakamura, Takeo Shiina
Journal of Food Engineering 91 49 - 55 2009年03月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
乾燥野菜の吸水速度と体積変化に及ぼす空隙率の影響
折笠貴寛,高川知也,椎名武夫,田川彰男
日本食品科学工学会誌 56 ( 2 ) 72 - 78 2009年02月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Effect of processing conditions on overall energy consumption and quality of rice (Oryza sativa L.)
Poritosh Roy, Tsutomu Ijiri, Hiroshi Okadome, Daisuke Nei, Takahiro Orikasa, Nobutaka Nakamura, Takeo Shiina
Journal of Food Engineering 89 343 - 348 2008年12月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Wavelet analysis of shock and vibration on the truck bed
Daisuke Nei, Nobutaka Nakamura, Poritosh Roy, Takahiro Orikasa, Yutaka Ishikawa, Hiroaki Kitazawa, Takeo Shiina
Packaging Technology and Science 21 491 - 499 2008年12月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Determination of physicochemical properties of chestnuts
Poritosh Roy, Hitomi Umehara, Nobutaka Nakamura, Daisuke Nei, Takahiro Orikasa, Hiroaki Kitazawa, Hiroshi Okadome, Yutaka Ishikawa, Kuniaki Iwaki, Masahide Kobayashi, Takeo Shiina
Journal of Food Engineering 87 601 - 604 2008年08月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
マイクロ波を利用した千切りダイコンの乾燥特性
折笠貴寛,柴田高志,根井大介,ロイポリトッシュ,中村宣貴,椎名武夫,田川彰男
日本食品科学工学会誌 55 ( 7 ) 350 - 354 2008年07月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Life cycle inventory analysis of fresh tomato distribution systems in Japan considering the quality aspect
Poritosh Roy, Daisuke Nei, Hiroshi Okadome, Nobutaka Nakamura, Takahiro Orikasa, Takeo Shiina
Journal of Food Engineering 86 225 - 233 2008年05月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Drying characteristics of kiwifruit during hot air drying
Takahiro Orikasa, Long Wu, Takeo Shiina, Akio Tagawa
Journal of Food Engineering 85 303 - 308 2008年03月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
Vacuum drying characteristics of eggplants
Long Wu, Takahiro Orikasa, Yukiharu Ogawa, Akio Tagawa
Journal of Food Engineering 83 422 - 429 2007年12月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
農薬代替資材としての木酢液の基礎的物性測定
折笠貴寛,齊藤浩一,椎名武夫,飯本光雄,田川彰男
木質炭化学会誌 4 ( 1 ) 13 - 20 2007年10月 [査読有り]
学術誌 共著・分担
-
調理用トマトの乾燥特性-体積変化,断面積変化および乾燥速度の推算-
折笠貴寛,田川彰男,中村俊輝,飯本光雄
農業機械学会誌 67 ( 2 ) 46 - 52 2005年03月 [査読有り]
学術誌 共著・分担