総説・解説記事 - 折笠 貴寛
-
A review of life cycle assessment (LCA) on some food products
Poritosh Roy, Daisuke Nei, Takahiro Orikasa, Qingyi Xu, Hiroshi Okadome, Nobutaka Nakamura, Takeo Shiina
Journal of Food Engineering ( International Society of Food Engineering ) 90 1 - 10 2009年01月
学術誌
-
バイオ燃料の持続可能性基準
椎名武夫,折笠貴寛,井上貴至,小島浩司
農産物流通技術2009 ( 農産物流通技術研究会 ) 75 - 79 2009年09月
機関誌
-
卸売市場流通におけるCO2排出量削減の可能性
折笠貴寛,ロイポリトシュ,根井大介,中村宣貴,椎名武夫
宮城大学食産業学部紀要 ( 宮城大学食産業学部 ) 4 23 - 28 2010年03月
大学紀要
-
Analysis of changes in moisture content and L-ascorbic acid of sweet potatoes during hot air drying
Takahiro Orikasa, Takeo Shiina, Akio Tagawa
Journal of Miyagi University School of Food, Agricultural and Environmental Sciences ( Miyagi University School of Food, Agricultural and Environmental Sciences ) 5 35 - 42 2011年03月
大学紀要
-
Processing conditions, rice properties, health and environment
Poritosh Roy, Takahiro Orikasa, Hiroshi Okadome, Nobutaka Nakamura, Takeo Shiina
International Journal of Environmental Research and Public Health ( MDPI ) 8 1957 - 1976 2011年06月
学術誌
-
Life cycle inventory analysis of leafy vegetables grown in two types of plant factories
Takeo Shiina, Daiki Hosokawa, Poritosh Roy, Nobutaka Nakamura, Thammawong Manasikan, Takahiro Orikasa
Acta Horticulturae ( International Society of Horticultural Science ) 919 115 - 122 2011年12月
論文に準じたプロシーディング
-
A review of life cycle assessment (LCA) of bioethanol from lignocellulosic biomass
Poritosh Roy, Ken Tokuyasu, Takahiro Orikasa, Nobutaka Nakamura, Takeo Shiina
Japan Agricultural Research Quarterly ( Japan International Research Center for Agricultural Sciences ) 46 ( 1 ) 41 - 57 2012年01月
学術誌
-
エコキャンパスの構築に向けた宮城大学太白キャンパスの通勤通学に伴うCO2排出量の解析
折笠貴寛,山田直史,矢野歳和,田川彰男,Poritosh ROY,椎名武夫
日本LCA学会誌 ( 日本LCA学会 ) 8 ( 1 ) 87 - 96 2012年01月
学術誌
-
Microwave application for blanching and drying of cooking tomato
Takahiro Orikasa, Yasumasa Ando, Takeo Shiina, Itaru Sotome, Seiichiro Isobe, Toshikazu Yano, Akio Tagawa
Acta Horticulturae ( International Society of Horticultural Science ) 934 1223 - 1228 2012年06月
論文に準じたプロシーディング
-
バイオエタノール生産に関するLCA解析
椎名武夫,折笠貴寛
食糧 ―その科学と技術― ( (独)農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所 ) 51 85 - 98 2013年03月
機関誌
-
エタノール変換技術〔3〕 変換技術の評価と実用化への展望
折笠貴寛,椎名武夫,長島實
農業および園芸 ( (株)養賢堂 ) 88 ( 11 ) 1133 - 1143 2013年11月
機関誌
-
ポストハーベストへの応用を目指したアパタイト被覆二酸化チタン光触媒の殺菌特性の評価
小出章二,村田大地,折笠貴寛,武田純一
農業食料工学会東北支部報 ( 農業食料工学会東北支部 ) ( 60 ) 43 - 46 2013年12月
学会支部会誌
-
ブランチング処理がカットキャベツの遠赤外線および熱風乾燥特性に及ぼす影響
渡邊高志,折笠貴寛,佐々木邦明,小出章二,武田純一
農業食料工学会東北支部報 ( 農業食料工学会東北支部 ) ( 60 ) 47 - 50 2013年12月
学会支部会誌
-
トラクタ・トレーラ系の制動性能について
武田純一,沼尾拓哉,小出章二,折笠貴寛,庄野浩資
農業食料工学会東北支部報 ( 農業食料工学会東北支部 ) ( 60 ) 77 - 80 2013年12月
学会支部会誌
-
農産物流通における環境負荷に関するLCA解析(1)
上野茂昭,折笠貴寛
冷凍 ( 日本冷凍空調学会 ) 89 ( 1035 ) 31 - 36 2014年01月
学術誌
-
農産物流通における環境負荷に関するLCA解析(2)~調理方法・冷蔵庫保存・エコクッキングの視点から~
上野茂昭,西村孝則,中谷俊裕,麻生裕美,折笠貴寛
冷凍 ( 日本冷凍空調学会 ) 89 ( 1038 ) 230 - 235 2014年04月
学術誌
-
コマツナの遠赤外線乾燥過程における乾燥ムラおよび品質変化の評価
折笠貴寛,畑中咲子,富樫千之,岡本慎太郎,齊藤順一郎,齊藤義郎,渡邊高志,小出章二
農業食料工学会東北支部報 ( 農業食料工学会東北支部 ) ( 61 ) 35 - 40 2014年12月
学会支部会誌
-
ナノ粒子銀担持ゼオライトを充填したバリア放電によるエチレンおよび副生成物の除去
西村絢希,川村朋也,高橋克幸,寺本慶之,高木浩一,小出章二,菅 理哉,折笠貴寛,内野敏剛
電気学会論文誌A ( 電気学会 ) 135 ( 6 ) 320 - 327 2015年06月
学術誌
-
Temperature dependency of quality change during far-infrared drying of komatsuna leaves
Takahiro Orikasa, Shoji Koide, Shintaro Okamoto, Chiyuki Togashi, Toshikazu Komoda, Sakiko Hatanaka, Yoshiki Muramatsu, Manashikan Thammawong, Takeo Shiina, Akio Tagawa
Acta Horticulturae ( International Society of Horticultural Science ) 1091 319 - 325 2015年08月
論文に準じたプロシーディング
-
LCAの観点から見た食品ロス削減の意義
折笠貴寛
食品と容器 ( 缶詰技術研究会 ) 56 ( 12 ) 730 - 735 2015年12月
機関誌
-
Drying kinetics and quality of tomato fruits dehydrated by a vacuum-microwave method
Takahiro Orikasa, Shoji Koide, Hana Sugawara, Takashi Watanabe, Masumi Okada, Uzuki Matsushima, Kazuhisa Kato, Yoshiki Muramatsu, Manashikan Thammawong, Nobutaka Nakamura, Takeo Shiina, Akio Tagawa
Acta Horticulturae ( International Society of Horticultural Science ) 1120 375 - 380 2016年07月
論文に準じたプロシーディング
-
A technical and environmental evaluation of implementation of the bulk container to the distribution of fresh Japanese radish and cabbage in Japan
Takeo Shiina, Manashikan Thammawong, Nobutaka Nakamura, Tomoko Kaneta, Takahiro Orikasa
Acta Horticulturae ( International Society of Horticultural Science ) 1120 285 - 292 2016年07月
論文に準じたプロシーディング
-
Evaluating the efficacy of modified atmosphere packaging (MAP) to reduce mechanical injury and quality loss of broccoli
Manashikan Thammawong, Kohei Nakano, Hitomi Umehara, Nobutaka Nakamura, Yasuhiro Ito, Takahiro Orikasa, Takeo Shiina
Acta Horticulturae ( International Society of Horticultural Science ) 1120 49 - 56 2016年07月
論文に準じたプロシーディング
-
アルファ化玄米の製造に関する研究(第1報)
小出章二,佐藤あい花,折笠貴寛,武田純一
農業食料工学会東北支部報 ( 農業食料工学会東北支部 ) ( 63 ) 25 - 28 2016年12月
学会支部会誌
-
マイクロ波によるトマトピューレ濃縮法の開発
折笠貴寛
アグリバイオ ( (株)北隆館 ) 1 ( 8 ) 86 - 88 2017年08月
機関誌
-
マイクロ波によるトマトピューレ濃縮法の開発
折笠貴寛
アグリバイオ ( (株)北隆館 ) 2 ( 7 ) 71 - 73 2018年07月
機関誌
-
Survival of cut cabbage subjected to subzero temperatures
Shoji Koide, Riko Kumada, Kasumi Hayakawa, Itsuki Kawakami, Takahiro Orikasa, Mitsuhiko Katahira, Matsuo Uemura
Acta Horticulturae ( International Society for Horticultural Science ) 1256 329 - 334 2019年11月
論文に準じたプロシーディング
-
Influence of drying rate on hot air drying processing of fresh foods using pulsed electric field
Takahiro Yamada, Kouya Yamakage, Katsuyuki Takahashi, Koichi Takaki, Takahiro Orikasa, Junichi Kamagata, Hitoshi Aoki
IEEJ Transactions on Electrical and Electronic Engineering 15 ( 7 ) 1123 - 1125 2020年07月
学術誌
-
LCA手法によるフードサプライチェーンの最適化
折笠貴寛
農業食料工学会誌 ( 農業食料工学会 ) 83 ( 5 ) 314 - 318 2021年09月
学術誌
-
減圧マイクロ波によるトマトピューレの濃縮 ー前加熱処理が食味と成分に与える影響ー
佐々木琴瑞,折笠貴寛,加藤一幾,松嶋卯月,小出章二
農業食料工学会東北支部報 ( 農業食料工学会東北支部 ) ( 68 ) 19 - 24 2021年12月
学会支部会誌
-
Dataset for life cycle assessment of strawberry-package supply chain with considering food loss during transportation
Yuma Sasaki, Takahiro Orikasa, Nobutaka Nakamura, Kiyotada Hayashi, Yoshihito Yasaka, Naoki Makino, Koichi Shobatake, Shoji Koide, Takeo Shiina
Data in Brief 39 107473 2021年12月
学術誌
-
ライフサイクルアセスメントによる果実輸送時の損傷ロスが環境負荷に及ぼす影響の評価
折笠貴寛,佐々木勇麻
冷凍 ( 日本冷凍空調学会 ) 97 ( 1129 ) 21 - 25 2022年01月
学術誌
-
LTOを指標としたニンジンの過熱水蒸気ブランチングにおける品質評価モデルの構築
折笠貴寛,江原 翠,渡邉高志,安藤泰雅,中村宣貴,小出章二
農業食料工学会東北支部報 ( 農業食料工学会東北支部 ) ( 69 ) 5 - 10 2022年12月
学会支部会誌
-
減圧マイクロ波乾燥ショウガの辛味成分および抗酸化活性の評価
折笠貴寛,松本悠希,倉田大丞,小出章二
農業食料工学会東北支部報 ( 農業食料工学会東北支部 ) ( 70 ) 7 - 12 2023年12月
学会支部会誌
-
Is food packaging harmful to the environment? A discussion of the direct and indirect influences of food packaging systems
Yuma Sasaki, Takahiro Orikasa, Takeo Shiina
Food Science and Technology Research 31 ( 2 ) 91 - 98 2025年03月
学術誌